Telefon: (+4) 0745 397 557 / (+4) 0747 835 624    Email: office(at)whitewater.ro

Evenimente

Koma, octombrie 2010

În primăvara anului 2007 am vâslit deja pe Gurghiu în canoe de rafting (trekk). Încă de atunci eram curioși oare cum arată partea superioară a pârâului. Partea inferioară e în general apă lină, dar banuiam că mai în sus e mult mai învolburat.

Sâmbăta dimineață am și pornit la drum cu Bucs, Tünde, Réka și juniorul Zalán și cei doi schnauzeri Tappancs și Zsivány. Inițial era vorba că vom vâsli trei Bucs, Tunde și eu, dar Bucs văzând nivelul scăzut al apei a spus că nu se dă, pentru că nu se poate învața nimic pe apă atât de mică. Deoarece nu era nimeni care să se pună în caiac în locul ne-am echipat numai cu Tunde în timp ce ceilalți mâncau și câinii erau preocupați cu joaca.

locul de pornire

 Locul de pornire a turei era amonte de Ibănești Pădure, pe apă mare probabil merită de pornit de mai sus. Încă de la început am constatat că apa chiar era destul de mică, dar nu ne-am oprit, din când în când ne-am lovit de pietre din albie, dar am continuat. Vremea era de nota 10, era cald, vâsleam pe un pârâu cu apă cristalină și admiram natura, nu ne lipsea nimic. Poate apă puțin mai mare ar fi fost ok, dar mergea și așa. Traseul nu era prea greu, câteva praguri (5-6) artificiale nu prea înalte, poate ultimul având cam 1 m. La acesta deja simțeai cu te lovește apa pe obraz. Între timp ceialți mergeu paralel cu noi cu mașina oprindu-se din când în când. La locurile unde nu vedeam destul în față ei ne îndrumau de pe mal.

Tunde in fata
Prag artificial
Koma pe prag
Tunde sare
Tunde si tappancs la odihna

La primul loca care părea mai serios Bucs deja ne făce semne cu mâna vehement ca să ne oprin, și să ne explice pe unde s-o luăm. În mijlocul albiei era o stâncă mare, deasupra un prag, iar curentul principal curgea extact în direcția stâncii. Urmând sfatul lui Bucs eu m-am dus primul. Înaintea pragului vâsleam apropape de malul drept, iar pe prag o luam chiar spre stâncă. Dacă apa ar fi fost puțin mai mare și nu m-am fi agățat cu fundul bărcii de o stâncă am fi sărit foarte bine despre prag. Din păcate nu a fost așa cu o mână ținând padela și cu cealaltă mâna a trebuit să mă împing în jos spre bazinul de sub prag. Tunde urma linia mea, și s-a agâțat exact cum eu, a trebuit s-o trag de pe mal în jos. Pragul la o apă mai mare cu 10 cm deja poate fi interesant, iar pe apă mare poate să prezinte probleme serioase, deoarece curentul poate să te împingă chiar pe stâncă.

Agatat
Tunde cu ajutor

După acesta urmau mai multe secțiuni interesante, dar niciunul greu sau periculos. Partea cea mai interesantă a turei urma după acesta, un prag, care ar fi demn și de Crisul Pietros . Un prag destul de înalt pe care tot pe partea dereaptă a trebuit să ne ducem, iar exact pe prag a trebuit s-o luăm spre stânga. Eu iarăși am lovit o piatră, eram foarte aproape de înot, a trebuit să mă sprijin de două ori pe padelă. Tünde urma iarăși linia mea, dar ea nu a luat curba atât de strâns și nici nu s-a lovit de piatră, deci a sărit peste prag foarte frumos. Chiar ne-am înțeles între noi că ea se mișcă cel mai natural în caiac.

Ultimul prag serios
Aproape de rasturnare
Am scapat
Urmeaza Tunde
A scapat si ea
Caiacistii 

După prag urma o porțiune cu iar după acesta ne-am și oprit. Am înpachetat repede și am pornit spre casă.

Pe scurt:

   • Pornire N46 45.236 E25 05.861
   • Oprire N46 45.435 E25 03.275
   • Lungimea traseului: 3,88 km
   • Cădere: 10,31 (m/km)
   • pârâul Gurghiu e foarte frumos și fiind foarte aproape de Tg. Mureș merită să umblăm aici mai des
   • pârâul nu e dificil, în general ww1, cu câteva porțiuni de ww2 și cu 1-2 praguri de ww3, însă pe apă mare poate deveni dificil

 Mai multe fotografii aici...

Închirieri

Închireri caiace, canoe, rachete de zăpadă, etc

Parteneri

Magazin online de caiace
 
Magazin online de caiace si accessorii.

Newsletter

Contact

 Outdoor Experience

 Str. Uzinei Nr. 14, Târgu Mureș

 (+4)0745 397 557 / (+4)0747 835 624