Telefon: (+4) 0745 397 557 / (+4) 0747 835 624    Email: office(at)whitewater.ro

Események

14 júl. 2018;
Rafting si adrenalina pe Jiu
04 aug. 2018;
Rafting pe Jiu
13 szept. 2018;
Curs caiac pe ape repezi pe Jiu

forrás: www.vidra-vizitura.hu

 

P1090509

Az alábbi osztályozás 1981 óta él. Előtte minden országnak, közösségnek megvolt a saját osztályozása, ami nagyon veszélyes volt, félreértésre adhatott okot. Ezt elkerülendő hozták létre nemzetközileg az alábbi besorolást, ami minden országban elfogadott. Összesen 9 osztály van, ezek egy része állóvizekre vonatkozik, egy részük pedig fokozatosan erősödve az egyre mérgesebb folyóvizek besorolását tartalmazza.

ZWA
Állóvíz, vagy éppencsak folyik. Evezni minden irányban lehet. A víz sebessége 0-4 km/óra. Gyakorlatilag minden létező vizijárművel lehet az ilyen vizeken közlekedni (kajak, kenu, csónak, vizibicikli).

ZWB
Ez már folyik. Evezni a folyásiránnyal szemben kicsit már nehezebb, de még lehet. A víz sebessége 4-7 km/óra. Kajakkal, kenuval evezhető, part mellett, a folyásiránnyal szemben csónakkal is.

ZWC
Nana. Kezd izgalmas lenni. Könnyen belátható vízfolyás, egy két helyen (kanyarokban, szűkületekben) felgyorsul a víz, megjelennek a limányok, hullámok. 7 km/óránál gyorsabb víz. Kajakkal, kenuval bátran járható, nagyobb és lassabb vizijárművel itt már nem tudnak mozogni. Meglepi itt még senkit nem ér.

WW I.
Könnyű vadvíz. Belátható út, állandó hullámzás, gyors folyás, limányok, örvények. Gyakorlott, helyismerettel rendelkező vezető. Itt már kötelező a védőfelszerelés (mentőmellény, sisak, mentőeszközök). Kajak, kenu, raft. Javasolt a spricc-deck (hullámkötény) használata. A hajók itt már könnyebben sérülhetnek, emiatt poliészter anyagú kajakok, kenuk használata nem túl jó ötlet, érdemes inkább polietilénből, gumiból készült hajókkal evezni.

WW II.
Közepes vadvíz. Itt már nem mindig jól belátható az útszakasz, érhetik meglepetések a túrázókat. Nagy hullámok, kezelhető limányok és örvények. Belátható szakaszokon könnyen evezhető (ezért fontos a helyismeret). Kisebb akadályok előfordulhatnak. Gyakorlott, helyismerettel rendelkező vezető. Kötelező a védőfelszerelés (mentőmellény, sisak, mentőeszközök). Vadvízi kajak, kenu, raft. Gyakorlat szükséges.

WW III.
Nehéz vadvíz. Nehezen belátható útszakasz, a "jobbik" út kiválasztása olykor nehéz. Nagy és rendszertelen hullámok, kisebb esések, nehezen kezelhető örvények és limányok. Nagyobb akadályok (sziklák), kisebb vízhengerek. Kötelező a védőfelszerelés (mentőmellény, sisak, mentőeszközök). Vadvízi kajak, raft. Komoly gyakorlat szükséges.

WW IV.
Nagyon nehéz vadvíz. Komoly helyismeret szükséges. Nagyon nehezen belátható út. Nagyobb esések, folyamatos akadályok. Nehezen kezelhető limányok, örvények, hengerek. Rendezetlen és nagy hullámzás. Nagy sziklák, alámosások, éles kanyarok. Kötelező a védőfelszerelés (mentőmellény, sisak, mentőeszközök). Vadvízi kajak, raft. Komoly gyakorlat szükséges.

WW V.
Ez van a TV-ben. :-) Kurva nehéz vadvíz. Nagyon komoly helyismeret szükséges, mivel egy rossz útvonal kiválasztása végzetes lehet. A partról el kell dönteni előre, hogy mi lesz az útvonal. Nagy vízhozam, szifonok, elzárt területek, veszélyes hengerek. Ezt már jobb, ha anyuci nem látja. Nagyon komoly gyakorlat szükséges.

WW VI.
Röviden: az elméleti evezhetőség határa. Életveszélyes.

Megjegyzések:

  • A vízállástól változhat egy folyónak a besorolása. (Akár többet is ugorhat!!!)
  • A besorolásokat +,- jelekkel szokták tovább pontosítani.
  • A besorolásnál nem veszik figyelembe a műtárgyakat, ami egy könnyű besorolású víznél is veszélyt jelenthet.
  • A besorolásnál nem veszik figyelembe a fahordalékot, ami egy könnyű víznél is veszélyt jelen

Bérlés

Închireri caiace, canoe, rachete de zăpadă, etc

Partnerek

Caiac-shop.ro

Evezős webshop.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolat

 Outdoor Experience

 Str. Uzinei Nr. 14, Târgu Mureș

 (+4)0745 397 557 / (+4)0747 835 624