Telefon: (+4) 0745 397 557 / (+4) 0747 835 624    Email: office(at)whitewater.ro

Események

14 júl. 2018;
Rafting si adrenalina pe Jiu
04 aug. 2018;
Rafting pe Jiu
13 szept. 2018;
Curs caiac pe ape repezi pe Jiu

 

geaca neopren raftingjohn

Ruha és lábbeli 

Elengedhetetlenül fontos felszerelések egyike a vadvízi sportok esetében a speciális neoprén ruha. A ruha két nagyon fontos feladat betöltésére szolgál: egyrészt megvéd a hideg víztől, azaz a kihűléstől, másrészt védelmet nyújt a kisebb ütések és horzsolások ellen. Nem elhanyagolható tényező a felhajtó ereje sem, ami jól jöhet a borulásnál.
Nagy tévedes azt hinni, hogy ez a ruha szárazon tart. Vannak úgynevezett száraz ruhák is de azokat főként a kajakosok használják. Azokat a ruhákat (felső, nadrág) a neoprene ruhára kell venni. Maga a neoprén ruha egy 3-4 mm vastag gumiszerű anyagból készült, amely apró, 

levegővel teli mikropórusokkal rendelkezik. Ez a speciális anyag átengedi a vizet és bent is tartja a ruhában, az így “bent rekedt” víz a testünk 

ghete

hőmérsékletét átvéve melegen tart. A ruha alá csak fürdőruhát, maximum egy pólót érdemes felvenni.

Fontos kiegészítő még a lábbeli, amely a ruhához hasonlóan szintén neoprénből készül, megerősített talppal, hogy bizonyos esetekben a járás biztonságos és egyben kényelmes legyen. Vannak akik még neoprén zoknit is használnak, de ez elengedhető felszerelés. A zokni használata csak extrém körülmények között indokolt, mint pl. nagyon alacsony hőmérsékletű víz (téli evezés). 

 


cascaSisak

A sisak nagyon fontos kiegészitője a rafting felszerelésnek, mivel a fej védelmét szolgálják. Két fontos kritériuma van a vadvízi sisaknak: az egyik, hogy védje a tarkót, a másik, hogy védje a halántékot. A jó sisak fontos hogy stabil legyen, ne izegjen-mozogjon a fejen, és nem utolsó sorban a model és a szín találjon az egyéniségedhez! :)) Sisak használata nélkül szenvedett sérülés életveszélzes lehet, ajuláshoz vezethet a víz alatt ezért használata nem ajánlott hanem kötelező. 

 

 

vestaMentőmellény

A mentőmellény talán ez egyik legfontosabb védőfelszerelés, mivel közvetlenül az életet védi. Az a jó vadvízi mentőmellény aminek nagy a felhajtóereje, gyorscsattal rendelkezik, élénk a színe (könnyen észrevehető) és a mérete megfelelő (se nem túl nagy sem túl kicsi).  A mentőmellény nem cask a víz színén tart de valamilyen szinten védelmet is nyújt a kövek-sziklák ütéseivel szemben.  Fontos tudni, hogy a vadvízben általában nem lehet úszni, mivel sok a szikla és a zúgó ezért a mellény segítségével ki lehet lebegni a partra.

 

 

barca raftingtrekk-inline raft

 

Csónak

Két típusát különítjük el a vadvízen használatos csónakoknak/ hajóknak: 
az egyik a Raft hajók csoportja, a másik pedig a Trekk.A raft csónakokra jellemző, hogy 4-12 fő befogadására alkalmasak. Ezekben a hajókban az emberek két oldalt, a hajó oldalán ülve eveznek, a sebességet adva a csónaknak míg hátul a kormányos középről irányítja. Ezek a nagy csónakok kell rendelkezzenek lábtartókkal, amellyek a lábaknak adnak stabilitást, valamint vízkifolyóval.
A másik a Trekk hajók csoportja. Ezek 2-3 fő befogadására alkalmasak. A legszembetűnőbb a raftokkal szemben hogy ezek a hajók sokkal keskenyebbek és ezekben az emberek egymás mögött foglalnak helyet félig ülő félig térdelő pozícióban. Természetesen itt is hátul foglal helyet a legrutinosabb ember, a kormányos. Ezek a csónakok is rendelkeznek vízkifolyóval és ülésekkel.

vasla

Evező

Az evezőnek elsődleges funkciója a csónak haladásának az elősegítése, de ezen fontos funkciója mellett nagy szerepet játszik még a védelemben is, mivel segítségével távol tarthatóak a sziklák vagy egyéb akadályok és még borulás megelőzésre is használható azáltal, hogy rá lehet támaszkodni a vízre, elkerülve a borulást. Ezen okok miatt a vadvízi lapát mindig jóval erősebb anyagból készül, mint a síkvízi megfelelője.

Bérlés

Închireri caiace, canoe, rachete de zăpadă, etc

Partnerek

Caiac-shop.ro

Evezős webshop.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolat

 Outdoor Experience

 Str. Uzinei Nr. 14, Târgu Mureș

 (+4)0745 397 557 / (+4)0747 835 624