Cum sunt clasificate apele repezi?

AddThis Social Bookmark Button

P1090509

Clasificarea următoare este valabilă pe tot globul din 1981, înainte de ecesta fiecare ţară deţinea o clasificare proprie, ceea ce crea o serie de neînţelegeri foarte periculoase. În total se deosebesc 9 categorii de la ape stătătoare la râurile cele mai repezi.

 1. ZWA
  Apă stătătoare sau cu curent nesemnificativ. Se poate vâsli în orice direcţie. Viteza cursului apei 0-4 km/oră. Orice tip de ambarcaţiune se poate folosi (caiac, canoe, barcă, hidrobicicletă).

 2. ZWB
  Deja curge. Vâslitul contra curentului este deja puţin mai greu, dar se poate. Viteza cursului apei 4-7 km/oră. Se poate folosi caiac, canoe, şi barcă contra curentului, în apropierea malului.

 3. ZWC
  Începe să devină interesant. Avem vizibilitate bună asupra cursului apei, în câteva locuri (curbe, îngustări) curentul se accelerează, apar valuri şi limane, apa curge cu viteza mai mare de 7 km/oră. Se poate folosi cu uşurinţă caiac canoe, dar alte abarcaţiuni mai mari nu.

 4. WW I.
  Ape repezi de dificultate uşoară. Vizibilitate bună asupra cursului apei, valuri continue, curs rapid, limane, vârtejuri. Este necesar să fie de faţă măcar un conducător, cu experienţă în cunoaşterea locului. Echipamentul de protecţie este necesar (vestă de salvare, cască, etc.). Caiac, canoe, raft. Este indicată folosirea fustei pentru caiac. Ambarcaţiunile se pot defecta uşor, să folosim caiace şi canoe de polietilenă sau gonflabile.

 5. WW II.
  Ape repezi de dificultate medie. Cursul apei nu este întotdeuna vizibilă pe distanţe mari, pot apărea surprize. Este caracterizat prin valuri mari, limane şi vârtejuri maniabile. Se pot vâsli uşor secţiunile cu vizibilitate bună, este deosebit de important cunoaşterea locului. Pot apărea mici probleme, dar cu conducerea unui ghid experimentat se poate trece de ele fără probleme. Folosirea echipamentului de protecţie este obligatorie. Caiac, canoe de ape repezi, raft.

 6. WW III.
  Ape repezi de dificultate ridicată. Părţi cu vizibilitate redusă, alegerea traseului cel bune poate crea probleme. Valuri iregulare mari, diferenţe de nivel mici, vârtejuri şi limane greu de controlat. Obstacole serioase (stânci), mici cilindri. Folosirea echipamentului de protecţie este obligatorie. Caiac, canoe de ape repezi, raft. Necesită pregătire serioasă.

 7. WW IV.
  Ape repezi de dificultate foarte grea.  Cunoaşterea zonei este indispensabilă. Multe părţi cu vizibilitate redusă. Diferenţe de nivel mari, obstacole permanente. Limane, vârtejuri şi valuri greu de trecut. Stânci mari, curbe strânse. Folosirea echipamentului de protecţie este obligatorie. Caiac, canoe de ape repezi, raft. Necesită pregătire serioasă.

 8. WW V.
  Asta putem urmări în TV.  Este foarte important cunoaşterea locului, alegerea greşită a unei rute poate fi fatală. Traseul este planificat de la mal. Debit foarte mare, sifoane, părţi baricadate, cilindri periculoase. Necesită pregătire foarte serioasă.

 9. WW VI.
  Aproape imposibil de vâslit.

Observaţii:

 • Clasificarea unui râu se poate schimba odată cu schimbarea nivelului apei. (Poate sări chiar mai multe clase!!!)

 • Uneori se adaugă semnele “+”, “-“ pentru, ca clasificarea să fie mai precisă

 • În cursul clasificării nu sunt luate în atenţie obiectele antropogene, care pot crea deseori mari probleme

 • În cursul clasificării nu sunt luate în atenţie lemnele flotabile, care la fel pot cauza deseori mari probleme

Evenimente

Sam Apr 29 @08:00 - 05:00PM
Rafting pe Jiu de 1 mai
Sam Mai 20 @08:00 - 05:00PM
Rafting pe Jiu
Joi Mai 25 @08:00 - 05:00PM
Curs caiac ape repezi-Jiu
Mie Iun 21 @08:00 - 05:00PM
Curs caiac whitewater-Salza Austria

Înscriere la newsletter

Dacă doriţi să primiţi newslettere sau notificări despre reducerile noastre, puteţi să vă inscrieţi aici:

:

Mai multe fotografii

Write a review

Contact

Outdoor Experience
str Uzinei nr 15
Romania
0040745397557
Mobile: 0040747835624

Alţii despre noi

Nastase Roxana
2013-07-21, 21:45
Buna

Ne-a placut foarte mult si ne gandim cand sa fie urmatoarea escapada:-)

Multumim mult pen...

Parteneri

Magazin online de caiace si accessorii.

Închirieri

Închireri caiace, canoe, rachete de zăpadă, etc